Binnenkijken

Make-over van de hal

21 feb, 2018

Je kent het wel, een hal die dient als dumpplek voor schoenen, jassen, tassen, laarzen en een hoop andere troep die je ‘even’ kwijt moet. Nou niet echt een warm welkom voor je gasten.

Onze oude hal zag er best oké uit, maar omdat we ‘iets’ moesten met de trap hebben we meteen de hele hal maar een makeover gegeven. Want ja, dat oude behangetje had wat beschadigingen, de kapstok was niet naar mijn zin, want hij nam een hele muur in beslag en ook de Ikea schoenenkasten waren al meer dan 10 jaar in ons bezit. Dus tijd voor een frisse wind!

We begonnen met de trap die nodig een schilderbeurt moest hebben. Maar als ik ergens een hekel aan heb, is het de trap schilderen. Binnen no time komen er beschadigingen en na twee jaar mag je weer. Wat een gedoe zeg! Nee, zo'n traprenovatie leek me wel wat. Maar na wat rondneuzen op internet, bleek dit toch wel ver boven ons budget te zijn. Toen mijn zwager die timmerman is, aanbood om ons te helpen met een doehetzelf traprenovatie, hoefden we daar niet lang over na te denken.

We kozen voor de traprenovatie van Cando in de kleur beton lichtgrijs, die we online bestelden bij HomingXL. Daarnaast heb je nodig; montagekit (ong. 10 kokers voor een trap van 13 treden), een cirkelzaag, zaagtafel en trapspin. Daarmee kun je precies de vorm van de trede opmeten en overnemen op de overzettrede. Wat mijn man en zwager uiteindelijk makkelijker vonden werken, was om de trede met cadeaupapier over te nemen. Dat vouw je makkelijk in de hoeken en is daardoor heel nauwkeurig. Voor de ervaren doehetzelver is deze klus goed te doen. Je bent er ongeveer anderhalve dag mee bezig, maar het resultaat mag er dan ook absoluut zijn. Ik ben er echt superblij mee!

Toen deze klus geklaard was, konden we verder met het schilderen en behangen.

Het behang Woods van Cole & Son stond al jaren op mijn wishlist en leek me perfect voor de gang. De trapleuning werd in de kleur offblack geschilderd van Farrow & Ball en alle deuren kregen een fris likje wit.

 

De basis staat. Nu nog een plek voor de schoenen, tassen, sjaals en jassen. Ik wilde heel graag dat de hal rust zou uitstralen. Uren speurde ik op pinterest en verlekkerde ik me aan minimalistisch kapstokken met 1 jas en tasje eraan. Maar ja, niet realistisch met een gezin en een kleine hal.

Bovendien zit de meterkast op een onhandige plek naast de voordeur, waardoor er geen kast in de hoek kan. De brievenbus kwam ook uit in de meterkast, dus die hebben we dichtgemaakt en verplaatst naar de voordeur. Maar de meterkast moet toch nog af en toe open kunnen als de stoppen eruit liggen bijvoorbeeld. Ik maakte een schetsje van een kast met daartussen een roede die je er uit kan halen net als bij een kledingkast. Rechts kunnen de schoenen netjes weggewerkt worden achter een deur en bovenin is ruimte voor 2 manden met sjaals, handschoenen en tassen. De keuze voor underlayment en koper was snel gemaakt. Ik liet zoveel mogelijk op maat zagen bij Karwei en manlief en zwager gingen weer lekker een dagje aan de slag. Wat trouwens nog best tegen viel, omdat ons huis niet recht is en underlayment niet heel makkelijk materiaal is om mee te werken. De volgende keer zou ik toch voor multiplex gaan, omdat dat kwalitatief veel beter hout is. Na het schuren, lakte ik de kast vervolgens 2 keer af met een blanke matte lak op acrylbasis van het merk Traelex (verkrijgbaar bij de verfspeciaalzaak). Tussendoor wel even licht opschuren, omdat de vezels van het hout na de eerste laklaag omhoog gaan staan. De deur van de kast en de meterkast kregen leren greepjes van Handlesandmore in de kleur vaalgroen.

Ik wilde eerst poederroze gordijnen bij de voordeur ophangen tegen de tocht, maar dat kreeg ik er helaas niet doorheen. Dus werden het de grijsblauwe linnen gordijen LEJONGAP van Ikea. En achteraf ben ik heel blij met deze keuze, want het staat prachtig bij het lichte hout en het grafische behang.

Bij Sostrene grene had ik in het najaar al een mooi wandplankje gekocht voor de sleutels en post en de kinderjassen kregen een plekje aan een kapstokje van Present Time.

Het lampje hadden we al en gaf ik een frisse look met een grijsblauw snoer van Snoerboer.

Om het plaatje compleet te maken, kan ik het niet laten om wat 'voor'-foto's te laten zien. Wat een verschil he?

Nu alleen nog een spiegel aan de muur en als ik de schilderkriebels weer te pakken heb de voordeur offblack schilderen.

Wat vinden jullie van de make-over?  Ik hoop jullie in ieder geval geïnspireerd te hebben met mijn budgetvriendelijke oplossingen voor een kleine hal.

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *