Binnenkijker

Duurzame slaapkamer makeover

18 jan, 2020

‘Alweer een slaapkamer makeover?’ hoor ik je denken. Lekker duurzaam! En ja, ik moet eerlijk toegeven, dat het wel een beetje snel is na anderhalf jaar. Hoe leuk ik de terra lambrisering met het sinaasappelbehang ook vond, mijn man had er wel een beetje moeite mee. Na een jaar vond hij het tijd voor wat volwasseners. Dat hoef je maar één keer tegen mij te zeggen natuurlijk, want ik vind het alleen maar leuk om het weer te veranderen. En inderdaad natuurlijk niet echt duurzaam, maar toch pakte ik het wel zo duurzaam mogelijk aan.

Hoe makkelijk het me afgaat voor een ander, zo moeilijk vind ik het om voor mezelf een ruimte in te richten. Want als interieurontwerper weet ik wat er allemaal voor toffe dingen mogelijk zijn. Maak daar maar eens een keuze uit. Zul je zelf ook ongetwijfeld herkennen. En dan ook nog iets bedenken waar je wederhelft ook mee kan leven. Ik vind het best een uitdaging. Maar vol goede moed ging ik aan de slag met een moodboard en stelde ik een kleurenpalet samen.

Vintage meets design

Een combinatie van bruin, vergrijsd groen, blank hout en beige leek me supermooi. En werd gelukkig ook goedgekeurd door mijn man. Ik koos voor een vintage look behang van HK Living die ik op een zaterdagmiddag op de muur achter het bed plakte. Van Pure&Original had ik nog een blik verf liggen in de kleur Calm. Hoe toepasselijk voor de slaapkamer! En wow wat een prachtige kleur is het. Door deze vintage sfeer te combineren met moderne designstukken, ontstaat er een spannend geheel.

Betaalbare slaapkamerstyling

Nu de basis klaar is, kon de styling beginnen. Dat liet even op zich wachten, want ik had het heel druk met opdrachten voor Huisgeluk. Maar gelukkig was daar de kerstvakantie en had ik er eindelijk tijd voor. Omdat ik liever niets weg gooi, verkocht ik de spullen die niet meer pasten bij de nieuwe sfeer. Financieel ook fijn, want zo hou je het tenminste een beetje betaalbaar. Via Marktplaats en de kringloop kocht ik een perzisch tapijtje, een Ikea ladenkastje wat allang uit de collectie is en ik heel graag wilde hebben en een stoel van Hay. Dit vulde ik aan met de zelf gemaakte lamp boven het bed en een aantal nieuwe items zoals de sprei en het kapstokje.

Boorangst

Hoe mooi de behangmuur al was van zichzelf, het was nog wel een beetje saai. Ik wist niet zo goed wat ik ermee wilde qua styling en liet het maar even een tijdje zo, omdat ik er niet zomaar gaatjes in durfde te boren. Ja, ook ik heb soms last van boorangst! Na flink wat nachtjes slapen en wat ideeën die ik kreeg van een aantal leuke instagrammers, wist ik het. Een mooi strak wandplankje moest er komen. Handig voor mijn veranderdrang, want je kan er elke keer weer wat anders op zetten.

Deense snoepwinkel

 

Dé plek voor mooie wandplankjes vind ik toch echt wel ByJensen. Mocht je deze webshop nog niet kennen, neem er snel eens een kijkje, want het is een ware snoepwinkel op het gebied van Deens design. De Deense Inge heeft een neus voor prachtige tijdloze produkten uit het land waar ze zelf is geboren en getogen. De produkten uit deze mooie webshop zien er niet alleen prachtig uit maar zijn ook duurzaam en van natuurlijke materialen gemaakt. Ik viel meteen voor de Loopshelf van het merk We Do Wood, gemaakt van bamboe en messing. Een perfecte match met het behang vind ik. Ik heb hem wat hoger op gehangen, zodat ik er ook wat aan kan hangen. Bijvoorbeeld een lampje of zoals nu deze mooie wandhanger.

Leuk detail vind ik dat de lusvormige beugels direct in de plank gemonteerd zijn. En omdat ie lekker diep is (26 cm) past er ook flink wat op. Het Deense We Do Wood ontwerpt meubels van MOSO bamboe, een van de meest duurzame natuurlijke bronnen van de wereld. Bovendien is het de enige houtachtige plant die snel genoeg groeit om het verbruikstempo bij te houden. 

De Loopshelf is ook verkrijgbaar met zwarte ophangbeugels en in een donkere versie. En het leuke is door er meerdere onder of naast elkaar te hangen creëer je een supermooie wandkast.

Duurzaam ontwerpen

Ik vind het zo leuk, dat er steeds meer mooie duurzame produkten worden gemaakt. En zie het dan ook als mijn taak als interieurontwerper om dit zoveel mogelijk te adviseren aan mijn opdrachtgevers met wie ik mag meedenken over hun droominterieur. Waar mogelijk probeer ik keuzes aan te dragen die de wereld zo min mogelijk vervuilen. Dit hoeft niet altijd veel geld te kosten. Door een combinatie te maken tussen tweedehands, zelf gemaakt, opgeknapt en nieuwe duurzame items, hou je het heel betaalbaar. Wist je trouwens dat raamdecoratie ook heel duurzaam kan zijn? De gordijnen in onze slaapkamer van Fijngordijn  zijn gemaakt van gerecycled katoen afkomstig van restmateriaal bij de productie van t-shirts. In mijn vorige slaapkamerblog vindt je er meer info over.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met onze duurzaam ingerichte slaapkamer en ben heel benieuwd wat je ervan vindt.

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Byjensen.

7 Comments

 1. Super mooi geworden!!! Sfeervol en warm!!

  Reply
  • Dankjewel! Leuk om te horen.

   Reply
 2. Ik vind het wandkleed zó mooi! Heb je die zelfgemaakt?

  Reply
 3. Bedankt voor het delen van deze tips om je slaapkamer een duurzame makeover te geven. Ik vind houten elementen ook erg rustgevend en goed passen in mijn eigen huis. Ook heb ik nog veel pallets over die ik wil gebruiken voor mijn interieur. Ik ga verder met het maken van een plan!

  Reply
 4. Heel erg mooi geworden! Wij denken ook aan een duurzame mini-makeover. Laatste tijd helemaal into kakigroen/naturellen en wit.

  Mag ik je vragen hoe je het sinaasappelbehang hebt weggehaald? Ik krijg ook weer de kriebels om vliesbehang te verwijderen, maar ben bang dat je stukjes stucwerk of verf meeneemt.

  Reply
 5. Hoi,
  Ik heb ook een slaapkamer make over gedaan met dit behang onder andere. Helaas heb ik wat te kort en zoek ik nu mensen die rollen of een stuk hebben. Ik ben op zoek naar ong 2x 3 meter.
  Ik ben benieuwd of jij nog wat heb liggen wat ik tegen een vergoeding over kan nemen? Ik hoor t graag, want het is niet meer verkrijgbaar…
  Groetjes Anneloes

  Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *