Diy

DIY | SCANDINAVISCHE
KERSTBALLEN VAN KANTENBAND

22 nov, 2018

Kantenband, wat is dat? hoor ik je bijna zeggen. Je kent het vast wel, die rolletjes houtfineer in de bouwmarkt. Je kunt er de zijkantjes van gefineerde meubelplaten mee afwerken. Mijn oog valt er al jaren op elke keer als in de bouwmarkt kom. En dat is best vaak! Ik kocht het alleen nooit, omdat ik niet zo goed wist wat ik ermee zou willen doen. Maar opeens wist ik het, toen ik de mooie lampen van Kovac Family zag op instagram. Prachtig vind ik ze en er staat ook zeker eentje op mijn wishlist. Geïnspireerd door de lampen, kwam ik op het idee om kerstballen te gaan maken van, je raadt het al… kantenband. Ik vond het resultaat echt verrassend mooi, dus het leek me leuk om deze DIY met je te delen.

Vergezeld met een kop thee, de benodigde spullen en de kids voor een filmpje (loedermoeder), ging ik een uurtje aan de slag met deze kerst DIY. Het is heel simpel en zo klaar. Zelfs als je geen DIY queen of king bent, gaat dit je lukken. En voor mij altijd een vereiste bij een DIY, het kost je maar een paar euro en een uurtje van je tijd.

Wat heb je nodig voor 3 tot 4 kerstballen?

– Rolletje kantenband van de bouwmarkt in een houtfineerkleur naar keuze
– Splitpennen
– Touw
– Snijmat
– Snijmesje
– Schaar
– Potlood of fineliner
– Snijlineaal
– Geodriehoek
– Gaatjestang

Ik maakte 3 verschillende varianten. De ronde is heel gemakkelijk, maar mocht je wat meer uitdaging aan kunnen dan kun je de andere twee ook proberen natuurlijk.

Kerstbal voor beginners

Stap 1 Teken op het kantenband 6 strookjes af van 15 cm. Aan beide kanten van het strookje maak je een gaatje met de gaatjestang op 1 cm vanaf de rand. Let op dat de gaatjes op precies dezelfde plek komen (tip: zet een stipje op de juiste plek mbv een geodriehoek en fineliner) en zorg dat het groot genoeg is, zodat er straks een splitpen doorheen kan.

 

Stap 2 Leg alle strookjes op elkaar en steek aan één kant een splitpen door de gaatjes.

Stap 3 Nu schuif je de strookjes iets uit elkaar en voeg je de uiteinden aan de onderkant bij elkaar met een tweede splitpen.

 

Stap 4 Wikkel een touwtje om de bovenste splitpen en maak bovenin een knoopje, zodat er een lusje ontstaat.

Kerstbal voor gevorderden

Stap 1 + 2 zijn hetzelfde als bij de makkelijke versie. Alleen teken je nu strookjes af van 15 cm (voor de ronde bal) of 20 cm (voor de druppelvorm).

Stap 3 Leg alle strookjes op elkaar en steek aan één kant een splitpen door de gaatjes. De onderkant doe je nu eigenlijk net andersom qua volgorde, waardoor je het mooie schubachtige effect krijgt. Gewoon even een beetje ‘pielen’ en dan ontdek je wel hoe het werkt. Het makkelijkst is om alle strookjes één voor één op de splitpen te prikken. Als je ze er allemaal op hebt, zit de splitpen aan de verkeerde kant. Door met een nieuwe splitpen via de buitenkant de oude splitpen eruit te prikken heb je het knopje van de splitpen netjes aan de buitenkant zitten.

 

Stap 4 Wikkel een touwtje om de bovenste splitpen en maak er een knoopje in, zodat er een lusje ontstaat.

 

Ik heb de kerstballen aan een mooie tak uit de tuin gehangen en in mijn favoriete vaas gezet. Leuk om te combineren met papieren of keramieken kersthangers. Deze komen van Dille&Kamille en Xenos.

Wat vinden jullie van deze DIY? Mocht je ze ook gaan maken, ik vind het heel leuk als je de foto van het resultaat met me deelt op Instagram. En misschien bedenk je nog andere varianten? Ik ben benieuwd!

Kerst DIY inspiratie

Zin in nog meer kerst DIY inspiratie? Samen met 17 andere bloggers laten we de komende maanden allerlei leuke kerst DIY ideeën zien. Ellefotografie maakte al prachtige kerstversiering van klei en papier en hou ook het blog van Seasonsofmyhome in de gaten voor fijne kerstinspiratie.

2 Comments

  1. Super leuke diy Jenny

    Reply
  2. Echt zo leuk bedacht! Ik vind ze prachtig geworden. Wie weet ga ik mij ook nog eens aan deze diy wagen.

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. kerstkrans – thuis op nummer 14 - […] diy’s geworden. Dus ben je nog op zoek naar tips en vooral de trucs, kijk dan eens bij Jenny van…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *