Binnenkijker

Opbergruimte gevraagd

29 aug, 2019

‘Wil je ons alsjeblieft helpen? We zijn echt zo klaar met onze inrichting! We willen het heel graag anders, maar weten niet hoe we het moeten aanpakken.’ Deze noodkreet kreeg ik van de bewoners van een jaren ‘30 huis uit Zwolle. Natuurlijk wil ik dat! Als interieurontwerper beginnen mijn handen al te jeuken bij het horen van zo’n vraag. En omdat het hier om zo’n herkenbaar woonprobleem gaat, leek het me leuk om er een blog over te schrijven.

Woonergernis nr. 1: te weinig opbergruimte

Bij het eerste kennismakingsgesprek werd me al meteen duidelijk wat het probleem was; voor een gezin met 2 opgroeiende kinderen hadden ze veel te weinig opbergruimte. Overal lag speelgoed, er stonden allerlei verschillende kastjes die niet praktisch te gebruiken waren waardoor er her en der stapeltjes met spullen lagen. En de keuken was, hoe mooi ook met het Boretti fornuis, niet praktisch. Een klein koelkastje voor een heel gezin en een barretje wat net niet diep genoeg was om de nodige extra werk- en opbergruimte te creëeren, was gewoon niet praktisch. Kortom er was totaal geen rust. Niet alleen in het interieur, maar ook de bewoners zelf werden hier onrustig van. En dat snap ik wel als ik de foto's van de voorsituatie er nog eens bij pak. 

Jaren '30 huis met originele details

De meubels hadden ze ooit aangeschaft toen ze elkaar leerden kennen en hadden inmiddels hun beste tijd gehad. Dus alles mocht vervangen worden, op wat mooie accessoires na. 

Het huis is van zichzelf best ruim door de aanbouw die het stel een aantal jaren geleden al had laten bouwen. Maar vanwege de grote hoeveelheid spullen die erin staat, oogt het niet groot.

Omdat er nog veel originele jaren ‘30 details bewaard zijn gebleven, zoals de mooie ensuitedeuren, de schouwen en het glas-in-lood, zijn er wat minder mogelijkheden qua indeling. Daardoor is de woonkamer in verhouding vrij klein en de gecombineerde keuken/eetkamer relatief groot. Om de ensuitedeuren eruit te halen, konden ze niet over hun hart verkrijgen. Wat ik helemaal begrijp!

Woonwensen

Na het in kaart brengen van de woonergernissen, bespreek ik de woonwensen met ze. De grootste wens is meer leefruimte. De keuken willen ze graag behouden, want deze is nog goed, maar hoe kun je hem aanpassen dat ie praktischer wordt voor een gezin? Dus met meer opbergruimte en werkruimte? Daarnaast moest er voor het speelgoed een oplossing worden gezocht. En een eettafelbank die lekker zit, zou ook heel fijn zijn, met in de toekomst een houtkachel in de grote woonkeuken. De voorkamer is vrij klein. We zouden er graag een lekkere fauteuil in zetten, maar past dat wel? En wat doen we met de deur naar de gang in de woonkamer? Deze wordt niet gebruikt, maar om een origineel detail weg te halen vinden we zonde.

Dit zijn vooral praktische dingen, maar ook qua sfeer hebben ze hun wensen. Rust en eenheid in stijl staat bovenaan. De scandinavische woonstijl is favoriet. Niet te modern, want er moet ook ruimte zijn voor hun geliefde brocantevondsten. En last but not least, mag er wel iets aan de muur. Vanwege boorangst hangt er momenteel niets. Een probleem waar meer mensen last van hebben.

 

 

Het interieuradvies

Door goed naar ze te luisteren, heb ik inmiddels een idee wat voor plaatje ze in gedachten hebben. Aan mij de taak om dit plaatje visueel te maken en de juiste keuzes te maken wat betreft de indeling, kleur en materiaal. 

Het moodboard voor het interieur van dit jaren ‘30 huis bestaat uit een rustige basis met natuurlijke materialen, zoals wol, hout en linnen. Om te voorkomen dat het saai wordt, heb ik een vergrijsde groentint toegevoegd die straks een eyecatcher gaat vormen. Daarnaast zoek ik altijd naar een contrast om er een verrassend geheel van te maken. Dus in dit geval zwart/witte grafische details en goud. Een moodboard is trouwens heel handig om mee te nemen als je naar een woonwinkel gaat. Vraag je bij elke aankoop af ‘Past het in het moodboard?’ Zo ja; meenemen! En zo nee; laten staan. 

Ruimtelijke indeling

Het barretje in de keuken wordt weggebroken. Ervoor in de plaats komt een eiland en een op maat gemaakte kast. Het eiland bevat 4 grote lades met aan de andere kant plek voor 2 barkrukken. De kast naast de bestaande keuken biedt ruimte voor een grote koelkast en de voorraad. De kastdeuren en de ladenfrontjes zijn gemaakt van multiplex met een 4 mm eiken toplaag. Deze zijn eerst geborsteld, en vervolgens in de donkere olie gezet. Daarna weer opgeschuurd en afgewerkt met een blanke olie. Het blad is gemaakt van multiplex speciaal voor bladen en kasten met een hooglans witte fineer toplaag.

Doordat het barretje nu weg is, ontstaat er een doorgang, waardoor de keuken opeens veel ruimtelijker en lichter lijkt. De eettafel wordt vervangen door een kleiner exemplaar met poten die iets naar verder naar het midden zijn geplaatst. Daardoor is er ruimte voor een 5 m lange eettafelbank met opbergruimte voor speelgoed en andere spullen die uit het zicht opgeborgen mogen worden. Op de eettafelbank komen losse kussens om op te zitten. De bewoners hebben de eettafelbank zelf gemaakt van berken multiplex en geschilderd met een witte Sigma S2U nova watergedragen verf (RAL9016).

Denk groots

Hoewel de woonkamer vrij klein is, komt er wel een grotere bank. Niet alleen praktisch met een gezin, maar in een kleine ruimte kun je beter zorgen voor een paar grote stukken, in plaats van dat je met kleine meubeltjes in de weer gaat. Dat oogt juist veel kleiner. Door voor een bank op pootjes te kiezen, zorg je ervoor dat het luchtig blijft. De rotan fauteil is weliswaar vrij groot en hoog, maar doordat ie een open structuur heeft, behoudt je nog wel je zichtlijn naar buiten.

De juiste keuze in kleur en materiaal

De houten vloer was heel donker. Door hem te schuren en in een whitewash olie te zetten, ontstaat er meer licht. Wanden en plafonds zijn geschilderd in RAL 9016. De hele muur in de woonkeuken (incl. radiator) kreeg de kleur Suave River van Flexa Pure. De muur in de woonkamer werd geschilderd in een lichtgrijze kleur. Ook de deur die niet meer gebruikt wordt in de woonkamer werd meegeschilderd (wel met lakverf). Net als de inbouwkast in de erker en de fronten van de keukenkastjes. 

Een bovenkastje in de keuken werd verwijderd, waardoor de keuken ruimtelijker lijkt. De wand boven het werkblad werd tot aan het plafond toe is betegeld met lichtgrijze Marokkaanse Zelliges. Echt een sfeermaker in de keuken!

Omdat het huis aan een drukke weg ligt, is het wel zo fijn om raambekleding te kiezen die inkijk tegen gaat. Door witte horizontale jaloezieën op te hangen zorg je ervoor dat je zelf nog wel naar buiten kan kijken, maar voorbijgangers niet bij jou naar binnen kunnen gluren. Aan de achterkant bij de openslaande deuren hangen linnen(look) gordijnen.

Omdat de bewoners een beperkt budget hadden, heb ik alleen een voorstel gedaan, waar de meubels, accessoires en een aantal verlichtingsarmaturen aan moeten voldoen (dus kleur, afmeting, materiaal en vorm). Dat is dus ook een  optie en gelukkig vonden ze het zelf veel te leuk om op zoek te gaan naar de juiste meubels en accessoires. Ik vind dat ze er heel goed in geslaagd zijn! Benieuwd waar ze alle spullen hebben gekocht? Onderaan deze blogpost vind je alle verkoopinformatie.

Wat een verschil met hoe het was he? Zoveel ruimtelijker, frisser en opgeruimder ziet het eruit!

Mocht je nou ook graag wat anders willen met je interieur, maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag om jouw woonergernissen in kaart te brengen en van jouw huis die sfeervolle plek te maken die je voor ogen hebt.

Benieuwd naar andere projecten die Huisgeluk heeft gerealiseerd? Bekijk dan ook eens dit mooie huis

Produktinformatie

Muurkleur eetkamer - Suave river  / Flexa Pure
Muurkleur woonkamer - Subtle marble / Flexa Pure
Kleur keukenkastjes - Subtle marble / Flexa Pure
Tegels keuken - Zelliges blanc 10 x 10 / Designtegels
Leren handgrepen - Platte greep naturel / Handles and more 
Linnenlook gordijnen - Karwei, op maat gemaakt
Houten jalouzieën - wit met wit ladderband / DIB zonwering
Keukeneiland, kast en eettafelbank - zijn door een meubelmaker gemaakt en zelf geschilderd.
Tafel - op maat gemaakt door Førn.nl
Eettafelstoel HK Living (niet meer in wit verkrijgbaar)  - Fonq
Eettafelstoel Bodilson - Musthaves
Lamp boven eettafel - vergelijkbaar via Earthware
Barkrukken Kave Home - Meubelpartner
Bank vtwonen - Loft Zwolle
Fauteuil HKLiving - Fonq
Wandlampen Lucide - Fonq
Hanglampen keuken - zelf samengesteld met onderdelen van Karwei
Bijzettafel HAY DLM - Fonq

3 Comments

 1. Wauw, wat een geweldige make-over! Ik zou er zo willen wonen! Zo zie je maar weer dat je echt iets heel anders kunt maken van een woning met relatief kleine aanpassingen. Goed werk!

  Reply
 2. Hoi!

  Wat mooi gemaakt. Het is me een beetje onduidelijk welke kleur er nu op de muur achter de kinderfoto’s zit. Is het de Subtle Marble of de Suave River (deze lijkt donkerder online) daar?

  Reply
 3. De indeling van je huis bepalen blijft een lastige klus. Toen ik we gingen verbouwen heb ik een duidelijk plan gemaakt voor de inrichting. Zo heb ik ervoor gezorgd dat ik ook meer opbergruimte kreeg voor mijn spullen.

  Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *