Binnenkijker

ALLES WAT JE WIL WETEN OVER ONZE KEUKEN

16 mrt, 2021

Alweer bijna een jaar geleden is het dat de benedenverdieping van ons huis werd verbouwd en er een nieuwe keuken kwam. Sindsdien krijg ik bijna dagelijks vragen over onze keuken en nam ik me voor om er een blog over te schrijven. Maar in dit hectische coronajaar, waren er genoeg andere dingen die hoger op mijn prioriteitenlijstje stonden en schoot het maken van een blog er telkens bij in. Ik heb alle vragen verzameld die ik via Instagram kreeg het afgelopen jaar en hoop je met mijn verhaal te inspireren. 

nieuwe keuken

De oude keuken, een doorn in mijn oog

Negen jaar geleden kochten we ons jaren ‘60 hoekhuis en hoefden we er niet heel veel aan te doen. Een likje verf en een nieuwe badkamer, dat waren wel de belangrijkste dingen. Maar met overal granolmuren, sierlijsten en een landelijke keuken met een hoop verborgen gebreken, stoorde me ik er in de loop der jaren steeds meer aan. Vooral die keuken was echt een doorn in mijn oog. Fijn dat we het nu eindelijk goed konden aanpakken! Het wandje van de keuken met de openslaande deuren ging eruit, zodat we een grote droom konden waar maken; een eiland! Hieronder zie je nog een impressie van de hoe het was. Helaas niet meer met de oude keuken, maar je begrijpt vast hoe die er ongeveer uitzag als je naar de koelkast kijkt die er nog stond tijdens het slopen. 

voor na keuken
voor na foto

De nieuwe keuken

De keuken hebben we gekocht bij Kvik in Apeldoorn. Het ontwerp had ik zelf natuurlijk al gemaakt. Bij Kvik hoefden ze het ontwerp alleen nog maar technisch uit te werken en zorgen dat het op tijd geleverd werd. De montage hebben we ook door Kvik laten verzorgen. De Deense keukenzaak werkt met externe klusbedrijven en dat kan ik je niet aanbevelen. Ik wil natuurlijk niet iedereen over één kam scheren, want er zijn ongetwijfeld een hoop professionele monteurs die zeer vakkundig zijn, maar de kwaliteit van het bedrijf wat bij ons de keuken kwam monteren was om te huilen.

Uiteindelijk heeft de interieurbouwer waar ik mee samenwerkte tijdens interieurprojecten, het netjes voor ons opgelost en de schade hersteld. Ook waren de tekeningen van de keuken niet volledig, waardoor onze aannemer de koof voor de afzuigkap te groot heeft gemaakt. Dat werd dus nog twee weken langer op een campinggasstelletje in de schuur koken… Maar genoeg geklaagd, ik ga snel verder met het leuke deel.

keuken latjespaneel

Materiaalkeuze

We hebben voor fris witte fronten gekozen met een push open systeem, zodat de keuken een zo strak mogelijke uitstraling kreeg. Hier zou ik niet zo snel weer voor kiezen, omdat het niet praktisch is. Als je even tegen de keuken aanleunt, springt er een la open. De kinderen en ook mijn man hebben altijd ruzie met het systeem, omdat je het deurtje of lade met een zwieper dicht moet gooien. Dit moet met precies de juiste snelheid, anders klapt ie weer open. Ik ben het inmiddels gewend, maar praktisch is het niet. Zeker omdat de achterdeur zich ook in de keuken bevindt en je soms tegen een lade aanleunt om je schoenen aan te trekken. 

Omdat ons budget niet oneindig was, kozen we voor een werkblad van laminaat met een subtiele lichtgrijze marmerprint. Voor een laminaat werkblad vind ik hem echt heel mooi.

De combi-oven, kraan en spoelbak zijn mat zwart. Dit bevalt ons heel goed en je ziet er geen kalkresten op. Het bargedeelte liep niet mooi strak door tot op de grond, maar was afgewerkt met een plint. Niet mooi vonden wij, dus verzonnen we de oplossing met het houten latjespaneel. Een geluk bij een ongeluk, want wat geeft dit veel warmte aan de keuken! Het nisje werd betegeld met mat grijsgroene tegeltjes en boven het eiland hingen we hanglampen van Snoerboer.  We koken op inductie en hebben ervoor gekozen om dit in het nisje te doen, zodat je geen last hebt van hete pannen en vetspetters als er ook iemand aan het eiland zit. Qua afzuiging was dit ook het meest praktisch, omdat het nisje tegen de zijgevel aan zit. Afzuigkappen vind ik nooit zo’n sieraard voor je keuken. Daarom kozen we voor een exemplaar wat weggewerkt kan worden in een koof en hoger kan hangen dan een gewone afzuigkap. Bewust geen downdraft systeem (afzuiging in de kookplaat), omdat dit opbergruimte kost onder je kookplaat. 

inductie kookplaat
keuken nisje

Productlijst

Fronten: Veda met push open systeem – Kvik
Werkblad: Kandia light – Kvik
Latjespaneel: Manowoods
Vloer: Marmoleum cocoa earl grey chocolate – Forbo
Hanglampen: Snoerboer
Wandtegels: 41Zero42 serie Biscuit plain salvia – Tegelhuys Ommen
Wandrekje: Gejst design – ByJensen
Barkrukken: Skogsta – Ikea
Kapstokje: Iris Hantverk – House of Oelie

keukenlades
keukenlades
spoeleiland

Marmoleum vloer

Op de vloer kozen we voor marmoleum, iets waar ik achteraf spijt van heb. Ik vind het een prachtig materiaal vanwege de rustige uitstraling en ook omdat marmoleum een natuurprodukt is en daardoor heel duurzaam. We waren gewaarschuwd voor de risisco’s. Niet iedere stoffeerder kan dit goed leggen namelijk. Het is een stug materiaal en een perfect egale ondervloer is essentieel. Zo zie je bij ons een paar hobbels vanwege een steentje of klodder lijm onder het marmoleum, zijn er scheurtjes te zien rondom deurposten en bij de trap en zien we sinds een paar maanden  op sommige plekken de naden van de onderplaten er doorheen. Heel erg jammer. Zeker omdat het geen goedkope vloer was. De scheurtjes hebben we laten kitten, waardoor het er nu wel netjes uitziet. Dus mocht je marmoleum overwegen, wees je bewust van de nadelen en ga op zoek naar een bedrijf die dit echt heel goed kan.

Op een houten ondervloer zou ik het bovendien niet zo snel adviseren, vanwege de jumpax platen waarmee gewerkt wordt. Bij beton hoeft dit niet en volstaat egaline. Nog iets wat handig is om te weten; marmoleum  wordt gemaakt op rollen van 2 m breed. Je voorkomt daarom niet dat er naden te zien zijn. Dee banen kunnen vrij onzichtbaar tegen elkaar aan geplakt worden, maar je kan de naad ook laten lassen met een lasnaad in dezelfde kleur als het marmoleum. Voor dit laatste hebben wij gekozen, omdat ons dit sterker leek. Je ziet het natuurlijk wel een beetje, maar ik vind het persoonlijk niet storend.

keukeneiland
schuifpui

Schuifpui

 De achterkant van ons huis was echt een typische jaren ‘60 achtergevel met groot raam, eronder een radiator en rechts van het raam een deur die je nooit gebruikt. Lelijk en niet praktisch. Dus deze ging er in z’n geheel uit, zodat er plaats was voor een grote schuifpui van antracietkleurig aluminium. We kochten hem van een plaatje via onze aannemer, wat ik heel spannend vond. Maar gelukkig pakte dit heel goed uit en zijn we er heel blij mee. Zo heerlijk om straks weer een deur open te kunnen schuiven! De schuifpui die wij hebben gekocht is van het merk Aluprof type MB-77HS balkondeur-schuifpui.

werkblad keuken
latjespaneel

Meten is weten

Over de afmetingen van de keuken,  krijg ik de meeste vragen. Dus ik zet alles even voor je op een rijtje. Besef wel dat elke ruimte anders is en dat deze maten niet voor ieder huis geschikt zijn. 

Schiereiland: 94 cm br x 204 cm l x 95 cm
Werkblad kookgedeelte: 183 cm br x 59 cm d
Hoogte nis: 126 cm
Afstand tussen eiland en kookgedeelte: 115 cm
Breedte bargedeelte: 118 cm
Totale breedte keuken: 304 cm

keukenstyling
werkblad
keukeneiland

Ondanks het feit dat we een hoop pech hebben gehad tijdens de verbouwing, ben ik wel heel blij met het resultaat. Elke dag geniet ik weer van het licht, de ruimte en het gezellige eiland waar we echt omheen leven met z’n vieren. Ontbijten, koffie met een krantje, koekje uit school met de jongens of met een wijntje aan de bar terwijl de ander aan het koken is. Heerlijk!

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en dat je iets hebt aan deze info. Kom je er zelf niet uit met de indeling van jouw droomkeuken en wil je eens wat anders dan een standaard L-keuken? Er is zoveel meer mogelijk dan je zelf vaak denkt. Ik help je er graag bij! Meer weten? Neem dan even contact met me op. 

15 Comments

 1. Hi Jenny, de keuken is prachtig geworden. Kun je iets meer vertellen over de vloer, welke kleur en/of stijl is het? En denk je dat je met een betonvloer een beter resultaat had gekregen of zou je een marmoleum vloer sowieso niet adviseren?

  Reply
  • Hi Renée, dankjewel! De vloer is een marmoleumvloer van Forbo. Een hele leuke met cacaosnippers. Heel blij met de uitstraling hoor alleen hoe het gelegd is niet. Op een betonvloer denk ik dat het een beter resultaat heeft. Daar zou ik een marmoleumvloer wel voor adviseren.

   Reply
 2. Hi Jenny,
  Ik vind je keuken echt prachtig geworden. Mooie combinaties qua kleuren en ook écht een leuke opstelling zo! Wel een goede opmerking over die maten en dat niet alles perse in een ander interieur ook zo past. Maar dat probeer ik stiekem wel in te schatten, haha, want vind deze opstelling met schiereiland aan de ‘woonkamerkant’ echt heel leuk 😉 Ik heb het idee dat wij een heel soortgelijk huis hebben, maar weet het niet zeker. Daarom toch ook nog de vraag: wat is de totale lengte van jullie woonkamer?

  Reply
  • Hi Marcella, de totale lengte van ons huis is 9 m. Dus nog genoeg ruimte over! 😉

   Reply
   • Dat lijkt dan inderdaad redelijk op onze afmetingen, onze woonkamer is 8,57. Fijn dat je genoeg ruimte ‘over’ ervaart!

  • Hoi Jenny,
   Fijn dat er nu eens een spoel-schiereiland (wil ikzelf ook) voorbij komt ipv kook-schiereiland. Jouw opstelling heeft exact de maten die bij mij van toepassing zijn alleen in spiegelbeeld. Dus voor mij een hele nuttige post! Thnx

   Reply
 3. Hi Jenny, wat een gave keuken! Ik ben nieuwsgierig wat je overweging was om de hoge kasten links tegen de muur te plaatsen en hoe dat bevalt? Ik denk aan een vergelijkbare opstelling, maar dan met de hoge kasten rechts. Dan zitten ze dus aan de raamkant. Dan is er wellicht wat minder licht in de keuken maar dan zit de kookplaat recht tegenover het eiland en dan is de koelkast goed bereikbaar voor de kinderen 🙂 Alvast dankjewel voor jouw gedachten!

  Reply
 4. Wat een prachtige keuken 🙌🏻 Wij staan op het punt om te verhuizen en ben erg geïnspireerd geraakt!

  Ons nieuwe huis uit 1910 is echter maar 4.20 breed dus twijfel of een schiereiland gaat passen?

  Mag ik weten wat de totale maten van jouw keuken?

  Reply
 5. Hi Jenny,

  Wat een gaaf keuken.

  Ik had een vraagje. Je zei dat je laminaatkeukeneiland hebt, maar de spoelbak is wel precies geïntegreerd, ik dacht dat dat enkel bij marmer/graniet zo kon.

  Reply
 6. Hi Jenny,

  Wat een mooie keuken! Ik ben heel nieuwsgierig waar de krukjes vandaan komen.

  Groetjes Ashley

  Reply
 7. Dag Jenny, hoeveel cm doorloop heb jij over tussen schiereiland en achtergevel? Wat werd geadviseerd? Ben benieuwd.

  Reply
 8. Hoi Jenny, dank voor je keukenblog, erg handige info dit! Wij maken ongeveer dezelfde keuken, leuke bevestiging deze foto’s. We zitten nu te sparren over de ruimte tussen het eiland en de kastjes. En hebben jullie aan de kookkant van het eiland kastjes of lades?

  Alvast dank voor je reactie!

  Groetjes,
  Rieneke

  Reply
 9. Hoi Jenny, wat een prachtige keuken, om bij weg te dromen!
  Wat ik me wel afvraag is hoe diep het gedeelte is waar de krukjes staan.
  Zit hier zelf wat mee te knoeien omdat ik genoeg beenruimte wil, maar het eiland niet onnodig breed wil maken.
  Kun jij me aub verder helpen?

  Groetjes
  Lien

  Reply
 10. Mooie keuken, zeker met die eigen houten latjes geeft het de keuken dat tikkeltje extra. ik ben zelf ook aan t twijfelen over dit maatwerkblad, bij jou oogt ie mooi wit met grijs (ben op zoek naar grijs), terwijl op de website en het sampeltje in de toonzaal het patroon nogal beige oogt vind ik. Hou was dit dan voor jou gevoel?

  deze zou bijv dezelfde zijn, ziet er heel geelachtig uit
  https://www.facebook.com/kviktrondheim/photos/pcb.1754122394763452/1754122264763465/?type=3&theater

  Reply
 11. Hallo Jenny,
  Jullie hebben een mooie rustige keuken. We hebben een vraag over de tegels 41Zero42 serie Biscuit plain salvia; jij schrijft over de kleur; grijs/groen. als we zoeken op internet zien we dezelfde tegel in groen groen.. Is de kleur op jouw foto representatief?

  Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[jr_instagram id="2"]